PÁD BIELEHO DOMU - OLYMPUS HAS FALLEN



Až skúška ohňom nás môže zoceliť.

Orig. názov:Olympus Has Fallen
Žáner:akčný, thriller
Krajina:USA
Web stránka:http://olympusmovie.com/
 
Réžia:Antoine Fuqua
Scenár:Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt
Kamera:Conrad W. Hall
Hudba:Trevor Morris
Hrajú:Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Radha Mitchell, Angela Bassett
OBSAH:
Biely dom dobyli teroristi. Prezident je im vydaný na milosť. Amerika čelí najväčšej hrozbe v svojej histórii. A existuje len jeden človek, ktorý ju môže zachrániť.
Režisér Antoine Fuqua sa dosiaľ hrdil surovými thrillermi s dôrazom na realitu (Training Day, Slzy slunka). Teraz sa pustil do poctivého akčného thrilleru ako zo starej školy, lenže v jeho podaní sa aj zdanlivo akčná rozprávka môže javiť veľmi skutočne.
„Teroristi zaútočili na Biely dom, prezidenta držia ako rukojemníka. Zaujímalo ma, ako a či by sa to mohlo v skutočnosti stať,“ spomína režisér na začiatky projektu. Bez toho, že by chcel niekoho na niečo navádzať, vraj ho šokovalo, keď zistil, že dobre vycvičená a trénovaná skupinka zabijakov by to pri troške štastia a súhre náhod mohla dokázať. Aj to Fuquu pohlo k tomu, aby sa do natáčania filmu pustil.
Celkom nečakaný a veľmi dobre pripravený útok na Biely dom za bieleho dňa zavŕši uväznenie prezidenta Benjamina Ashera (Aaron Eckhart) a jeho najbližších spolupracovníkov v neprístupnom bunkri v podzemí budovy. Pri útoku je úplne zdecimovaná prezidentova ochranka, s výnimkou jediného človeka – jeho bývalého osobného strážcu Mikea Banninga (Gerard Butler). Expríslušník zvláštnych jednotiek využije všetky svoje schopnosti a hlavne detailnú znalosť prostredia Bieleho domu na to, aby v jeho útrobách nielen prežil, ale navyše aby v spolupráci s prezidentovým zástupcom Allanom Trumbullom (Morgan Freeman), ktorý sa snaží zvonka riadiť záchrannú operáciu, oslobodil hlavu štátu. Ibaže čas beží, a pokiaľ nebudú nereálne požiadavky teroristov splnené, nebude už koho oslobodzovať. Kdesi v Bielom dome sa ešte k tomu skrýva prezidentov syn, ktorého prípadné zajatie by v tejto vojne nervov mohlo byť rozhodujúcim faktorom.
Gerard Butler, ktorý film zároveň produkoval, si v zhode s režisérom Fuquom uvedomoval, že má v rukách taký neuveriteľný príbeh, že ho bude treba maximálne uzemniť, aby ho diváci prijali. „Vedeli sme, že ak to dokážeme podať tak, ako chceme, diváci sa na tu akčnú jazdu s našimi hrdinami radi vydajú. Aj preto musela byť každá scéna maximálne reálna a logicky vysvetliteľná,“ dodáva Butler.



Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.