Bella a Sebastián



Veľké priateľstvo, ešte väčšie dobrodružstvo.


Orig. názov:Bella et Sebastian
Žáner:dobrodružný

Krajina:Francúzsko
Réžia:Nicolas Vanier
Scenár:Juliette Sales, Fabien Suarez a Nicolas Vanier
Kamera:Laurent Charbonnier
Hrajú:Félix Bossuet, Tchéky Karyo, Margaux Chatelier, Andreas Pietschmann, Dimitri Storoge a Mehdi
OBSAH filmu Bella a Sebastián:
Príbeh chlapca a jeho psa, ktorý milujú už štyri generácie, po prvýkrát prichádza na veľké plátno ako dobrodružný film v nádherných kulisách savojských Álp.
Sebastián žije v horách u svojho adoptívneho starého otca a jedného dňa sa tajne spriatelí s divou fenkou Bellou, veľkým horským psom. Uprostred polodivokej prírody na alpských svahoch spolu zažívajú nejedno dobrodružstvo a čoskoro nadíde čas na to najväčšie z nich. To, ktoré im prinesie svet dospelých v období 2. svetovej vojny.
Francúzska spisovatelka Cecile Aubry napísala romána Bella a Sebastián, neksôr bol natočený rovnomenný televízny seriál. Syn autorky Cécile Aubry, Mehdi, v ňom hral hlavnú úlohu Sebastiána a do príbehu sa vo filmovej verzii po mnohých rokoch znova vracia v role horala.
V celovečernom filme sú hory ešte divokejšie a zápletka ešte nebezpečnejšia. Režisér Nicolas Vanier je totiž sám horalom a milovníkom divokej prírody a dej preniesol do čias druhej svetovej vojny: „Nechcel som ukazovať hory také, ako vyzerajú dnes. Chcel som ukázať nedotknutú krajinu s horskými chalúpkami.“ Tým sa mu zároveň ponúkla aj nová téma pre zápletku, takže Bella a Sebastián tento raz pomáhajú Židom utekajúcim pred nacistami cez hory do Švajčiarska.
Jedným z hrdinov filmu je úchvatná krajina. Jej „herecký výkon“ umocnil Nicolas Vanier tým, že celý príbeh natáčal chronologicky počas troch ročných období, od leta do zimy: „Bolo to nákladné a riskantné, ale nechcel som ukazovať hory iba v lete alebo v zime. 
Chcel som pred kamerou rozvinúť všetky farby ročných období.“
Veľmi starostlivo sa venoval aj výberu predstaviteľa hlavnej detskej úlohy, ktorým sa stal Félix Bossuet. O rolu sa uchádzalo 2400 chlapcov, z ktorých podľa fotografií vybrali dve stovky, a po kamerových skúškach sa predvýber zúžil na dvanásť adeptov. S nimi režisér Vanier odcestoval do svojej vlastnej horskej chaty vo Vercors, kde chová ťažné psy, a niekoľko dní pozoroval, ako jednotliví chlapci so zvieratami vychádzajú. „Nezáleželo mi na tom,či majú nejaké skúsenosti s natáčaním. 
U Félixa ma oslovila predovšetkým jeho osobnosť. Je to inteligentný, odvážny chalan, ale rýchlo sa uzavrie, ak si nedokážete získať jeho dôveru.“
Félixovou hlavnou parťáčkou pri natáčaní bola fenka Garfield, vybraná zo stovky psov. V jednotlivých scénach za ňu zaskakovali ešte dve dublérky.



Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.