Chlapčenstvo



Nežný, vtipný, duchaplný a melancholický film plný krásy a ľudskosti.


Orig. názov:Boyhood
Žáner:dráma

Krajina:USA
Web stránka:http://boyhoodmovie.tumblr.com/
Réžia:Richard Linklater
Scenár:Richard Linklater
Kamera:Lee Daniel, Shane F. Kelly
Hrajú:Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Ethan Hawke, Lorelei Linklater
OBSAH:
Chlapčenstvo je výnimočný film. Príbeh o dospievaní jedného obyčajného chlapca chcel režisér Richard Linklater (Pred súmrakom, Pred polnocou) natočiť čo najpoctivejšie a preto na ňom pracoval dvanásť rokov. Každý rok sa na tri až štyri natáčacie dni zišla rovnaká zostava hercov a tvorcov, aby natočila ďalší kúsok do jednej životnej mozaiky. Výsledkom je snímok, ktorý je neobyčajný svojou obyčajnosťou a tiež tým, akú neuveriteľne pestrú škálu emócií dokáže u svojich divákov vyvolať.
Mason (Ellar Coltrane) je sympatický šesť ročný chlapec, ktorý po rozvode rodičov žije so staršou sestrou Sam (Lorelei Linklater) a mamou (Patricia Arguette). S otcom (Ethan Hawke) sa ale obidve deti pravidelne vídajú a majú s ním kamarátsky vzťah. Taká je Masonova východisková životná situácia, z ktorej sa vydáva do puberty, dospievania a dospelosti. Po ceste stretáva mnoho priateľov, prvých a druhých lások, konfliktov a zmierení sa sestrou a matkou a ďalších životných križovatiek, ktoré všetci tak dôverne poznáme.
Natáčanie podobných filmov netrvá nikdy viac ako pár týždňov či mesiacov a časový posun sa rieši obvykle tým, že sa v jednej role vystrieda viac hercov. V tom je Linklaterova práca unikátna. Musel staviť na to, že šesť ročný chlapec, ktorého nájde s ním bude chcieť toto dvanásťročné dobrodružstvo absolvovať. Že si dospelí herci každý rok nájdu okienko v diároch, že sa nájde filmový producent natoľko bláznivý, že bude sypať peniaze do projektu, ktorého výsledok je viac ako nejasný. „Nielen, že som sa sám rozhodol urobiť krok do neznáma, ale musel som presvedčiť veľa ľudí, že vyrazili so mnou a celý čas nezakolísali,“ spomína režisér.
Vyplatilo sa. Filmoví recenzenti aj obyčajní diváci sa predháňajú v superlatívoch a v údive nad tým, ako môže v záplave drahých trikových produkcií tak mimoriadne zapôsobiť film, ktorý je „len“ o živote.



Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.