V tichu

Hudba dokáže osvietiť aj tie najtemnejšie dni.








Orig. názov:V tichu
Žáner:dráma

Krajina:Česká republika, Slovensko
 
Réžia:Zdeněk Jiráský
Scenár:Zdeněk Jiráský
Kamera:Michal Černý
Hudba:Martin Hasák
Hrajú:Judit Bárdos, Ján Čtvrtník, Kristína Svarinská, Ján Gallovič, Laco Hrušovský, Valéria Stašková, Dana Košická
OBSAH filmu V tichu:
Po celovečernom hranom debute Poupata ocenenom v roku 2011 štyrmi Českými levami (Najlepší film, Najlepšia réžia, Najlepšia kamera, Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe) sa český režisér Zdeněk Jiráský púšťa do celkom inej tematiky a presúva sa do obdobia druhej svetovej vojny.  
Výsledkom je senzuálny a vizuálne pôsobivý film, ktorý mapuje fragmenty osudu viacerých židovských hudobníkov v 30. a 40. rokoch minulého storočia, kedy ideológia nacistického Nemecka zasiahla každú spoločenskú vrstvu bez ohľadu na vzdelanie, svetonázor, pohlavie či rasu. 
Nacistické zákony vyradili v Nemecku tzv. „neárijských„ umelcov a tieto normy následne uplatňovali vo všetkých nimi obsadzovaných krajinách Európy. Hlavnými postavami tejto drámy sú: Alica Flachová – baletka, ktorá prežila koncentračný tábor v Terezíne, Gross Rosen a Bergen - Belsen a po návrate tancovala v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Karol Elbert – pianista, dirigent a všestranný hudobník, ktorý prežil Osvienčim, Gross Rosen a Mauthausen a žil v Bratislave. Arthur Chitz – skladateľ, dirigent, hudobný historik, klavirista a hudobný riaditeľ drážďanskej činohry, ktorý zahynul pravdepodobne v pracovnom tábore Kaiserwald. Edith Kraus – klaviristka, pochádzajúca z Viedne, ktorá prežila koncentračný tábor Terezín a následne sa stala významnou profesorkou na School of Music v Tel Avive. A
 nakoniec nemecká vokálna skupina Comedian Harmonists, ktorá z dôvodov rasovej perzekúcie musela zo dňa na deň ukončiť svoju činnosť.
Film V tichu si razí cestu silného, obrazovo štylizovaného diela s emotívnou hudobnou zložkou, ktorého ambíciou je vtiahnuť divákov do jedného z najstrašnejších období v dejinách ľudstva. Film vykresľuje kontrast medzi radostnými spomienkami na život a utrpením a ponížením v koncentračných táboroch, kde hudba bola jediným nástrojom, ktorý im pomáhal prežiť, alebo zmierniť strach z blížiacej sa smrti. A práve hudba je základnou stavebnou zložkou celého filmu. Snímka má svetovú premiéru na MFF Karlovy Vary 2014.



Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.