Lída Baarová


Príbeh ženy, ktorá milovala diabla.

Orig. názov:Lída Baarová
Žáner:dráma
Krajina:ČR
Réžia:Filip Renč
Scenár:Ivan Hubač
Kamera:Petr Hojda
Hudba:Ondřej Soukup
Hrajú:Táňa Pauhofová, Klára Issová, Simona Stašová, Gedeon Burkhard, Karl Markovics, Martin Huba, Zdenka Procházková, Lenka Vlasáková, Pavel Kříž, Jiří Mádl, Petra Navrátilová, Anna Fialová, Marie Kružíková, Štěpán Vlček, Alois Švehlík, Jan Révai, David Novotný, Miroslav Táborský
OBSAH filmu Lída Baarová
Milovala diabla. Je to zločin? Jeden z najväčších príbehov lásky 20-teho storočia o kontroverznom vzťahu legendárnej českej herečky Lídy Baarovej s ministrom propagandy Tretej ríše Josephom Goebbelsom.
Skutočný príbeh o sláve a páde, láske a zrade, vine a treste vo vyhrotenom období.
Mladá česká herečka Lída Baarová, doma už slávna, je v roku 1934 po prvý raz pozvaná do filmových ateliérov Babelsberg v Berlíne, považovaných za európsky Hollywood. Točí sa tam Barcarole, budúci blockbuster. Po začiatočných problémoch so zlou nemeckou výslovnosťou však v roli exotickej krásky nakoniec okúzli celý štáb a po premiére aj davy fanúšikov v celom Nemecku. Noviny ju vynesú na titulné strany ako jednu z najkrajších žien Európy. Nikto v tej dobe nemá ani poňatia o tom, čo nástup nemeckých nacistov k moci spôsobí. Ani samotná Lída. Užíva si slávu i náklonnosť Gustava Fröhlicha, vtedajšieho idolu všetkých nemeckých žien. Ten je nielen jej partnerom pred kamerou, ale stane sa aj jej milencom. Obdiv neskrýva ani sám Hitler, ktorý po návšteve ateliérov Baarovú nečakane pozve na súkromnú audienciu na Ríšske kancelárstvo. Hviezda Baarovej strmo stúpa.
Lída s Fröhlichom sa nasťahujú do luxusnej vily na prestžnej berlínskej adrese. Ani len netušia, že majú tak významného suseda – pána filmového priemyslu, ministra propagandy Goebbelsa. Goebbels ich k sebe začne pozývať na vyhlásené večierky za účasti umeleckej aj politickej smotánky. A pri nich postupne vťahuje Baarovú do svojich „diabolských“ sietí. Fröhlich žiarli a Lídu varuje. Po jednej z mnohých ďalších žiarlivých scén ju vyženie z domu. Na túto príležitosť čaká bezhlavo zamilovaný Diabol. Chce sa kvôli Líde vzdať úplne všetkého – rodiny, kariéry, Ríše. Baarová odmietne lukratvnu ponuku na dlhodobé angažmá v americkom Hollywoode, zostane v nebezpečnom Berlíne a nezvládnuteľne prepadne novej láske. Zásadnú otázku, či je možné milovať zločinca, si bude klásť až o pár rokov a potom po celý zvyšok života.
Hitler na základe prosieb Goebbelsovej manželky rozkáže svojmu vrcholnému ministrovi, aby ukončil škandálny, s veľkonemeckými ideálmi nezlučiteľný vzťah s Baarovou. Goebbels protestuje, ale po Hitlerovom hysterickom nátlaku svoje rozhodnutie aj lásku zavrhne. Baarovej zakážu hrať v nemeckých filmoch a nesmie opustiť Ríšu. Počas otrasnej Krištáľovej noci v roku 1938 sa jej však podarí utiecť späť do vlasti, kde potom počas krátkej doby natočí ešte niekoľko úspešných filmov. Po nemeckej okupácii Československa musí pred nacistami opäť utiecť.
Keď skončí vojna, vracia sa plná nádejí do oslobodenej Prahy. Tu ju však čaká len výsmech a poníženie aj od blízkych kamarátok - herečiek, ktoré jej ešte nedávno úspech v Nemecku závideli. Čoskoro je uväznená ako kolaborantka. To pravé peklo ju ešte len čaká…







Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.