Orol Eddie


Inšpirované skutočným snom.

Orig. názov:Eddie the Eagle
Žáner:životopisná dráma, komédia
Krajina:USA, Veľká Británia, Nemecko
Réžia:Dexter Fletcher
Scenár:Sean Macaulay
Kamera:George Richmond
Hudba:Matthew Margeson
Hrajú:Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken, Keith Allen, Tim McInnerny, Rune Temte, Jo Hartley
OBSAH filmu Orol Eddie
Túžba splniť si životný sen je motorom snáď každého z nás. Ale taký motor, aký v sebe skrýva už od detstva Michael Edwards (Taron Egerton), nemá hocikto. Jeho túžba je zdanlivo jednoduchá a priamočiara: Stať sa olympionikom a reprezentovať Veľkú Britániu na niektorých olympijských hrách v nejakom športe. A je celkom jedno v ktorom. A tak mladý Michael vyskúša rôzne atletické disciplíny, aby seba a svoje okolie uistil o nedostatku akéhokoľvek športového talentu v letných športoch. Preto sa sústredí na hry zimné. Ale ani v zjazdovom lyžovaní nemá veľa šťastia a ani talentu. Väčšina ľudí by to už dávno vzdala, ale Michael nie. Jeho poslednou šancou sú skoky na lyžiach, a to predovšetkým vďaka tomu, že v Británii nie je veľa skokanov s olympijskými ambíciami. Vlastne tu nie sú žiadni.
Rozhodne sa učiť od najlepších, a tak opustí rodnú zem a na vlastnú päsť vyrazí do Álp. Chvíľu pozoruje skokanov v akcii, potom vylezie na mostík a rozbehne sa. Po niekoľkých bolestivých pádoch si uvedomí, že to bez trénera asi nepôjde. Teda ak bude chcieť ísť na olympiádu, a tiež ak bude chcieť ostať nažive. Na scénu vstupuje Bronson Peary (Hugh Jackman), údržbár zimného strediska, bitkár a pijan, ale aj bývalý skokan na lyžiach, ktorého kedysi vylúčili z amerického olympijského tímu. Bronson neodbytného skokana -samouka vezme pod svoje ochranné krídla a začne ho učiť nielen skákať na lyžiach, ale tiež to, ako skákanie prežiť. Postupne spoznáva Michaelovo odhodlanie a nezničiteľnú vôľu, vďaka ktorým si potom spoločne dokážu splniť veľký sen. Michael v roku 1988 v Calgary vstúpi do olympijských dejín ako nezabudnuteľný „Orol Eddie.“
„Eddie bol legendou, ktorá stelesňuje čisté odhodlanie. A skúsil to v tej najbláznivejšej, takmer samovražednej športovej disciplíne – v skokoch na lyžiach. Ako dieťa som tiež sníval, že sa dostanem na olympiádu. Len som nezašiel tak ďaleko!“, spomína Hugh Jackmann na dobu, kedy skutočný Orol Eddie lietal vo vzduchu.










Zdieľať film na Facebooku


Dá sa vám tento film pozrieť online alebo ste našli problém? Existujú SK alebo CZ titulky? Dajte nám vedieť.